Hei, Jeg er Cathrine og jeg har skrevet en bok om min vei. Fra sårbarhet til styrke.

Jordmor som niåring

Det var som om hun husket sin egen fødsel. Ni år gammel fikk hun varsel om å gå ned i fjøset da hun var alene på gården en høstlig ettermiddag. Det var uro, rauting og desperasjon i lufta. Hun tok på seg de slitte gummistøvlene, løp i rekordfart ned til fjøset og slengte opp fjøsdøra med et brak. I fjøset hersket en stille desperasjon i kufellesskapet. Alle blikkene var rettet mot henne. Hun skjønte intuitivt at her hastet det med å hjelpe ei ku som slet med å kalve. Det viste seg å være premiekua Dagros, som hun hadde sluppet ut på beite samme vår.

Det var rørende å møte Dagros som ba om hjelp til fødselen. Kua viste med blikk og kroppsspråk hva som sto på spill. Det ene kalvbeinet var på vei ut, men det satt fast selv om kua trykket og presset det den kunne. Kalven kunne ikke komme løs på naturlig måte, og tiden var ikke på kalvens side. Noe drastisk måtte gjøres.

Hun hadde vært med faren og dyrlegen på flere kalvefødsler tidligere og visste hva som måtte gjøres. Hun fant raskt et tykt tau, bandt med halvsirkel rundt kalvbeinet, tok spenntak fra skantilen og dro til med små, sterke barnearmer. Samtidig tenkte hun på hva hennes idol Pippi Langstrømpe ville ha gjort i denne situasjonen.

 

Hele fjøset ventet i sitrende spenning. Hun kjente at hun fikk uante krefter, og med dype pust og i samarbeid med Dagros fikk hun tatt imot kalven. Det dampet av liv, livmor, kjønnsvæsker, unnfangelse og nytt liv. Det var en stor og sterk kvigekalv med et stort hjerte i panna. Det ble hennes kalv. Fjøsmesteren i fillete busserull og med armer langt nedenfor knea etter tunge mjølkespannløft, sa med stolthet da han kom på jobb på ettermiddagen: «Je har itte  sett på maken tel jintunge! Du er den sterkeste jinta je vet om. Je trur du må vara i slekt med a Pippi Langstrømpe!»

bokomtale

«Vi er alle på vei hjem. Boken er en svært personlig beretning om barndom og oppvekst i en alkoholikerfamilie på en storgård i Løten. Det handler også om hvordan hun frigjorde seg fra gamle mønstre og monstre, og hvordan hennes sårbarhet ble hennes styrke.

Hun vokste opp i aksen mellom kirken og brenneriet i bygda Løten. Det har preget hennes liv. Boka er et kraftig oppgjør med tabubelagte temaer, det vi ikke vil snakke om, slik som alkoholisme, vold i nære relasjoner, familiehemmeligheter mm. Det er hva hun har gjort med traumene som er essensen i boken. Hvordan hennes sårbarhet ble hennes styrke er kraftfull lesning.

Boken er en bok i Astrid Lindgrens ånd der Pippi Langstrømpe som heltinne står sentralt. Den er en kjærlighetserklæring til naturen og dyrene. Våre læremestre.»

Anmeldelser

«Århundrets historie» skrevet av Audun Myskja på forsiden av boken. Han har også skrevet etterord og baksidetekst. På baksideteksten står det:» Cathrine Søberg har levert et usedvanlig grundig, dyptloddende og originalt bokmanus, mer interessant enn de fleste selvbiografiene jeg har lest, og ikke minst med viktige faglige bidrag.»

Lege Audun Myskja

Jeg ble revet med av denne teksten. Alt du har opplevd og den kraften du har, berører meg sterkt. Det er hva du har gjort med traumene og opplevelsene som er essensen i boka. Du har humoren, livsvisdommen og den fantastiske storytellingen som gjør at historien din vil nå ut til mange.

Forfatter Ellen Rømming

 

 

«Du har skrevet en ærlig, rørende og usminket biografi om ditt liv. Det er fryktelig vondt å lese om all smerten du opplevde som barn. På den annen side er det sterkt forløsende og godt å lese hvordan du tar tak og blir transformert til den personen du er i dag. Slik gir du mange håp ved å fortelle hvordan du med dine metoder og valg børstet bort restene av fortidens skjeletter og ble gjenfødt som en fugl Fønix. Modig, ærlig og oppriktig.

Sosialantropolog som ønsker å være anonym.»

Du skriver så vakkert om naturen, dyrene, Astrid Lindgren og Pippi Langstrømpe, og sterkt om synd og skam. Kontrastene er store i denne boken.

Tidligere kultursjef i Løten, Marit Hjelløkken

.«En velskrevet og veldig ærlig bok der frigjøring fra gamle mønstre og monstre står sentralt. «Hvordan din sårbarhet ble din styrke er kraftfull lesning. Boken er aktuell, treffer, angår og kan gi håp til mange.

Gestaltterapeut og fotograf  Tutta May Endresen

«Boka er et kraftig oppgjør med tabubelagte temaer, det vi ikke vil snakke om, slik som alkoholisme, vold i nære relasjoner, familiehemmeligheter mm.    Spesielt de innledende kapitlene har en utrolig sterk, nær og eksplosiv kraft som jeg ikke har sett maken til.»

Forfatter fra Løten Helge Reistad

«En sterk og levende beretning som setter dype spor. Den er skrevet med kjærlighet. Boken gir grobunn for egne refleksjoner og hjelp til å forstå deler av egen familiehistorie. Det er en historie som kan gi andre håp og mot til å finne styrke og retning i livet.» 

Leder for Sanitetskvinnene Marit Bjørnstad

«All grunn til å gratulere Cathrine Søberg, som deltok på mitt første skrivekurs i Stavern, med at livsprosjektet endelig er kommet i mål. Gratulerer også med fantastisk omslag og svært løfterik forhåndsomtale!»

Prisbelønt forfatter Niels Christian Geelmuyden